[...] nisko przetworzoną żywność. Bazuj na produktach takich jak: Dobrej jakości białka: ryby, chude mięsa, jaja, nabiał, sery, nasiona roślin strączkowych, Dobrej jakości węglowodany: kasze, ryże, makarony, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, Dobrej jakości tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy włoskie (i inne), awokado - [...]
[...] jaja, nasiona strączkowe oraz odżywki białkowe. Solidna porcja białka (30-40g na porcję) powinna być fundamentem każdego posiłku. Niemniej istotne są dobrej jakości węglowodany takie jak np. ziemniaki, kasze, ryże, makarony, pełnoziarniste pieczywo, owoce, warzywa. Dla osób takich jak Ty, zainteresowanych zdrowym odżywianiem, [...]
[...] musisz się skupić głównie na diecie. Powinna być ona kompleksowa, zawierać spore ilości białka (na pewno nie mniej niż 2g białka na jednak kg masy ciała, dobrej jakości węglowodany oraz zdrowe tłuszcze, których nigdy nie powinno zabraknąć osobie trenującej siłowo. Mając to na uwadze, warto przeczytać poniższy artykuł: "Dieta na masę: Co [...]
[...] Staż treningowy na siłowni : ćwiczę już mniej więcej od ponad roku, lecz powiedzmy, że nie był on zbyt owocny. Porwałem się jak głupi na splita, przeładowałem dietę w węglowodany, ćwiczenia wykonywałem niezbyt poprawnie technicznie, wskutek czego można by powiedzieć, że zaczynam od zera, szczególnie że w ciągu tego roku prawie w ogóle nie [...]
[...] już nadwagę, a najcześciej wiąże się ona z insulinoopornością, jakość tego co jemy i jak łączymy ze sobą produkty odgrywa już zupełnie inną rolę. Przeczytasz o tym w poniższym artykule: "Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?" https://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_od%C5%BCywianie/T%C5%82uszcz_i_w%C4%99glowodany%3A_tucz%C4%85cy_duet_-a3710.html
Cześć! Na samym początku chciałbym podkreślić, że redukcja masy ciała następuje wszędzie, a nie tylko w jednym punkcie. Drugi punkt, który jest ważny, to nie możesz opierać swojej redukcji na suplementach. Suplementy to dodatek do wszystkiego co robisz, aby redukcja szła lepiej. Dlatego na początek zacznij od obliczenia zapotrzebowania [...]
Cześć! Jesteś nastolatkiem, w okresie potężnego wzrostu organizmu. Trening, który wykonujesz, choć przez Ciebie nie opisany na pewno pomaga w poprawnym rozwoju. Jesteś przed lub w trakcie rozwoju hormonalnego gdy Twój organizm zacznie produkować bardzo dużo hormonów i wzrost będzie jeszcze większy. Pamiętaj, też że Twój rozwój jest również zależny [...]
Cześć! Przede wszystkim jeżeli jesteś na masie 5 dni, to nie będziesz mieć spektakularny rezultatów. Ba, może się okazać, że przez 2-3 tygodnie nie za dużo się zmieni. Kolejna z rzeczy, to fakt, że nie ma deficytu dodatniego, deficyt to sytuacja, gdy czegoś brakuje, gdy czegoś jest więcej niż powinno, to mamy nadwyżkę. Zatem jeżeli chodzi o masę, [...]
[...] przyspiesza tempo przemiany materii, daje uczucie większej sytości, dzięki czemu nie odczuwamy tak mocnego głodu. Białko wymaga większej ilości energii na przyswojenie niż węglowodany i tłuszcze. Każdą redukcję wagi warto wspomóc spalaczem tkanki tłuszczowej. Osobiście polecam jeden z Redox'ów. Spalacze bazują na naturalnych składnikach, które [...]
[...] świeżo wyciskanych soków. Pamiętaj o wyższym udziale białka w diecie, które przyspiesza proces przemiany materii, tłumi uczucie łaknienia, gdyż trawi się nieco dłużej niż węglowodany i tłuszcze, dzięki czemu nie będziesz odczuwała głodu chwile po zjedzeniu posiłku. Aby przyspieszyć odchudzanie, proponuje wprowadzić dodatkową aktywność [...]
Cześć! Jako osoba początkująca zamiast skupiać się na dodatkach, które możesz brać skup się na podstawach. Zacznijmy od jedzenia, bo to podstawa. Sprawdź ile kalorii potrzebujesz, poniższy artykuł pozwoli Ci to ustalić:
[...] To taka podstawowa suplementacja, która dla większości z nas będzie tą podstawową. Osoby trenujące siłowo mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak węglowodany i białko, dlatego warto sięgnąć po takie preparaty, które ułatwią nam utrzymanie prawidłowej podaży. Zacząć jednak należy od tego, że suplementy stosujemy celem [...]
[...] gotowy preparat, własną mieszanką węglowodanowo-białkową. Do skomponowania domowego gainera niezbędna będzie Ci odżywka białkowa o smaku naturalnym oraz dobrej jakości węglowodany np. Vitargo również o smaku naturalnym, które znajdziesz u nas w sklepie SFD. Możesz również korzystać z konwencjonalnej żywności jak np. zmiksowane płatki [...]
[...] lub w trakcie treningu warto rozszerzyć o aminokwasy bcaa lub eaa: https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_EAA_Pro_Instant-opis40556.html 5. Można bawić się dalej wrzucić coś na poprawę koncentracji (np. tyrozyna), regeneracji (glutamina, leucyna, itp.), czy też mikroelementy (sód, potas, magnez, inne) albo węglowodany (carbo, vitargo)
Jeżeli chodzi o batony domowej roboty to co powiesz na 'snickersa'? Trochę z tym roboty jest, ale w naszej fitkuchni znajdziesz przepis: Marko jednej porcji rozkłada się: 256 kcal Białko 9,4 g Tłuszcz 17 g Węglowodany 15 g Przepis: https://www.sfd.pl/art/Fitkuchnia/Legalny_Snickers_-a1447.html W przypadku gdyby Ci się znudziło stanie i [...]
witaj. bardzo dobrze ze chcesz zaczac trenowac i zmienic swoje cialo:-) jezeli chodzi o ttrening silowy, widze, ze do dyspozycji masz same hantle, wiec z powodzeniem mozesz wlaczyc plan tego typu z innych planow skorzystac mozesz z gotowca https://kulturystyka.pl/plan-trening-dla-poczatkujacych-trenujacych-w-domowych-warunkach/ Co do odzywiania, [...]
Cześć! Po redukcji warto by było wskoczyć na swoje zero kaloryczne na tydzień dwa. Tutaj znajdziesz wzór który pomoże Ci to obliczyć -> http://www.sfd.pl/-t276436.html .
Użycie samych elektrolitów, bez dodatku cukru, jak na przykład taki produktu: https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Electrolytes-opis41505.html Nie będzie wpływało negatywnie na proces redukcji tkanki tłuszczowej, z tego względu iż to same pierwiastki oraz minimalna ilość glukozy dla smaku. Pytanie czy jest sens je stosować? Tutaj już dużo na ten [...]
[...] śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek. • Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory. • Łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem), potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką). • Obfite desery. • Tłuszcz w postaci śmietanki, serów [...]
[...] zielarskich. Plechę (Thallus) zbiera się cały rok ze stanu naturalnego w dni suche, po czym suszy w temp. do 60o C i przechowuje w swiatłoszczelnych opakowaniach. Skład chemiczny. Porosty zawierają głównie węglowodany - polisacharydy, rzadziej monosacharydy. W dużych ilościach występuje llchenina i izolichenina - substancja pokrew